Wat is de rol van de arbeidsarts bij terugkeer naar het werk?
Wat is de rol van de arbeidsarts bij terugkeer naar het werk?
Bemiddelen tussen werkgever, werknemer en huisarts
- De arbeidsarts heeft de rol van bemiddelaar tussen werknemer/werkgever en de behandelend (huis)arts om samen een inschatting te maken van de fysieke en mentale capaciteiten van de persoon die langdurig ziek is.
- Via constructieve samenwerking en met een open geest is de terugkeer naar werk wel mogelijk en kan het een positief verhaal worden.
- Sinds eind 2022 is de werkgever verplicht om de gegevens van de werknemer die meer dan vier weken afwezig is, door te geven aan de arbeidsarts.
- Tijdens een ‘Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting’, dat enkel door de werknemer kan worden aangevraagd, bespreekt de arbeidsarts de verschillende mogelijkheden met de werknemer.
Casus: Eline, vervroegd terug naar het werk
Eline werkt in een industriële wasserij, een kleine KMO. Ze is momenteel zeven weken in ziekteverlof na een schouderoperatie links. De chirurg schatte vooraf de revalidatieduur in op twaalf weken, maar meldt in haar recentste verslag dat de ingreep minder invasief was dan gepland. Eline herstelt voorspoedig en ook de behandelend kinesist geeft aan dat de revalidatie beter evolueert dan oorspronkelijk ingeschat.
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Bieke Claesen is manager medisch toezicht bij Liantis (Externe dienst voor Preventie en Bescherming) en lid van de stuurgroep ‘Samenwerking huisarts, adviserend arts en arbeidsarts’.
Citeer dit artikel
- Claesen B. Wat is de rol van de arbeidsarts bij terugkeer naar het werk? Bemiddelen tussen werkgever, werknemer en huisarts. Huisarts Nu 2024;53:279-80.