Muziek als antidepressivum
Muziek als antidepressivum
Literatuurstudie naar muziektherapie in de aanpak van depressie
- Depressie is te verklaren en te duiden vanuit een breed biopsychosociaal kader.
- Muziektherapie is effectief gebleken in diverse domeinen van de geneeskunde, zoals pijnklachten en gangstoornissen bij patiënten met Parkinson.
- Muziek maken, beluisteren en bespreken met een therapeut heeft een positief effect op alle domeinen van het biopsychosociaal model.
- Muziektherapie moduleert stemmingen en heeft een bewezen nut als complementaire behandeling in de aanpak van depressie.
Een adequate en persoonsgerichte behandeling van depressie blijft een uitdaging in de huisartsenpraktijk. Daarbij is er steeds meer aandacht voor complementaire therapievormen, zoals wandelen, natuurcontact, kunst ervaren, romans lezen en ook muziek beluisteren of zelf musiceren. Muziek is van nature een krachtige stimulus die bepaalde stemmingen en emoties kan oproepen en moduleren.
Muziektherapie is effectief gebleken in diverse domeinen binnen de geneeskunde, zoals pijnklachten, de s...
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Laurens Torck, Anouk Valcke en Elien Van Alboom zijn huisartsen;
- Marc Leman is onderzoeker aan de Vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, UGent.
Citeer dit artikel
Torck L, Anouk Valcke A, Van Alboom E, Leman M. Muziek als antidepressivum. Literatuurstudie naar muziektherapie in de aanpak van depressie. Huisarts Nu 2024;53:233-7.