Menu

In de Nederlandse podcast ‘House of GodCast’ gaan Tim Dekker en Ernst-Jan van ’t Wout, twee arts-assistenten interne geneeskunde, aan de slag met vaak voorkomende klinische onderwerpen vanuit internistische hoek.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie, photorefractieve keratectomie, Fuchs-dystrofie… termen die als huisarts vaag bekend voorkomen, maar waarbij ikzelf toch twijfel als patiënten om meer details vragen.

Het departement Zorg van de Vlaamse Overheid lanceerde deze zomer de podcastreeks ‘Doorprikt’. In zes afleveringen worden prangende vragen en mythes rond vaccinaties behandeld – vragen die u als huisarts wellicht al tijdens consultaties heeft gehoord.

Personen met een verstandelijke beperking die ook geestelijke gezondheidsproblemen hebben, worden benoemd als patiënten met een dubbeldiagnose. Het gaat dan zowel om probleemgedrag als psychiatrische stoornissen. Bij de doelgroep komen psychiatrische stoornissen net zo vaak voor als bij de normaal begaafde populatie. Maar als we het ruimer hebben over geestelijke gezondheidsproblemen, komen deze drie tot vijf keer vaker voor dan bij de gewone populatie.

Mensen met een verstandelijke beperking vormen een relatief kleine en heterogene groep in onze samenleving (geschat op 1 à 3% volgens de WHO). Met de groep van zwakbegaafden (IQ van 70 tot 85) erbij verhoogt de prevalentie tot 15%.

Huisartsen zorgen voor de gezondheid van een brede populatie aan patiënten, inclusief de meest kwetsbaren onder ons. Personen met een verstandelijke beperking vormen hierin een gevarieerde, uitdagende maar eerder kleine groep. Deze groep verdient specifieke aandacht in de huisartsenpraktijk, omdat hun gezondheidsbehoeften aanzienlijk verschillen van de algemene bevolking.

Het ‘Handboek medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking’ biedt een gedegen, praktisch overzicht van de eerstelijnszorg voor mensen met een verstandelijke beperking, een groep die tussen de 1% en 3% van de bevolking uitmaakt.

Voedingssupplementen zijn overal verkrijgbaar en worden vaak gebruikt. Eén op twee mensen met kanker neemt soms een supplement. Maar zijn deze supplementen effectief en veilig? Een goed voorbeeld hiervan is kurkuma, dat vaak wordt ingenomen bij gewrichtsklachten, maar kan interfereren met tamoxifen.

In het Radio 1-programma ‘Touché’ maakt Friedl Lesage telkens tijd voor een goed en écht gesprek. Gedurende twee uren neemt ze je mee in het leven van een interessante gast op zondagmiddag op de radio, maar de podcast kun je natuurlijk beluisteren waar en wanneer je maar wilt.