Hoe omgaan met een licht traumatisch hersenletsel?
Hoe omgaan met een licht traumatisch hersenletsel?
Aanbevelingen van het Vlaams project ‘Impact op het hoofd’
- Bij een hoofdtrauma wordt de kans op een intracranieel hematoom ingeschat via een gerichte anamnese en observatie.
- Een hersenschudding kan tot langdurige, invaliderende postcommotionele klachten leiden.
- Na een hersenschudding loopt een sporter die toch in de wedstrijd blijft, een risico op repetitieve hoofdimpacts met grotere schade tot gevolg.
- Het Vlaams project ‘Impact op het hoofd’ heeft een richtlijn ontwikkeld om tekenen van een hersenschudding te herkennen en de sporthervatting te begeleiden.
Inleiding
Een traumatisch hersenletsel is wereldwijd een frequent optredende problematiek met een geschatte incidentie van 60 miljoen nieuwe gevallen per jaar.1 Het is een van de voornaamste oorzaken van traumagerelateerd overlijden en blijvende invaliditeit. Het primair hersentrauma onder de vorm van intracraniële kneuzingen, hematomen en axonale schade zet een reeks biochemische en pathofysiologische cascades in gang die unisono resulteren in weefselverlies door...
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Bart Depreitere is neurochirurg, UZ Leuven.
Citeer dit artikel
- Depreitere B. Hoe omgaan met een licht traumatisch hersenletsel? Aanbevelingen van het Vlaams project ‘Impact op het hoofd’. Huisarts Nu 2024;53:152-7.
- Met dank aan Fran Vanderstukken die het project ‘Impact op het hoofd’ coördineerde.